Våra hundars hälsa och välmående har uppmärksammats alltmer i den tid vi nu lever. Vi hittar olika former för att hjälpa våra vänner. Hundmassören masserar och stretchar hundens muskler. Hundmassage har blivit ett begrepp i tiden. Många så kallade problemhundar lider av muskelsmärta och spänningar. De är i stort behov av massage.

massage

Massagens effekter på hunden:

Den ökar blodcirkulationen och transporterar syre och näring effektivare till hundens muskler, bindväv, benväv och inre organ.
Påskyndar lymfcirkulationen vilket resulterar i att kroppens slaggprodukter och överblivna proteiner hos cellerna snabbare lämnar kroppen. Hundens motståndskraft ökar då lymfsystemet utgör en del av kroppens immunförsvar.
Sänker blodtrycket då det autonoma nervsystemet påverkas. Blodkärl vidgas och blodvolymen ökar. Kärlväggarna slappnar av och blodet rinner friare. Hunden blir mindre stressad och nervös.
Utsöndring. Hundens utsöndringsorgan påverkas. Mycket vanligt är att hunden måste kissa eller bajsa direkt efter behandlingen. Njurar och mag-tarmkanalen aktiveras.
Muskler och senor blir elastiska. Hunden får större rörelsefrihet. Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Äldre hundar som blir stelare, speciellt i höftled och korsbensled får en god hjälp av massagen. På unga hundar som får “växtvärk” hjälper massagen så att smärtan blir mindre.
Frisk och glansig päls fås genom en ökad ämnesomsättning i hud och talgkörtlar.

Indikationer (När det är extra bra att massera)

Vid Spänningar, Stress - nervositet, Dålig cirkulation - ödem,
Ärrvävnad (bindväv), Stelhet, Ledvärk (det finns ett “smärtminne”),
Hälta
(orsaken till hältan måste först konstateras), Artrit - Artros.

Kontraindikationer (När det inte är bra att massera).

Vid Frakturer, Akuta sår (vänta ca 10 dagar efter skada), Inflammationer,
Infektioner, Feber, Blödningar, Hudeksem
(om de är smittsamma och variga),
Cancer, Chock
(akut), Epilepsi (efter inställd medicinering är det OK att massera).

Välkomna! Vi är till för Dig och Ditt djurs hälsa!